Lifestyling.me
Het platform voor persoonlijke groei & ontwikkeling!

 

Download mijn E-book voor gratis tips & inzichten!

Of vraag direct een gratis & geheel vrijblijvend intake gesprek aan!

 

Exclusief voor jou!

Download NU gratis mijn E-book & ontvang jouw eigen geluk, gezondheid én succes!

De valse beloftes van recruiters… En wat zijn de gevolgen voor het bedrijf wat zij representeren?

Sinds kort heb ik te maken met recruiters en man oh man, wat hebben zij een slecht voorbeeldfunctie qua omgang met mensen. Ze beloven van alles, houden je aan het lijntje, communiceren zeer onduidelijk of onpersoonlijk per sms. De meesten vermijden afwijzende gesprekken of ze komen met onlogische argumenten die irrelevant zijn voor desbetreffende functie, waar jij enorm veel aandacht in hebt geschonken en via een achterdeurtje naar buiten wordt weggemoffeld. Beseffen zij dan werkelijk niet, dat zijzelf het gezicht zijn van het bedrijf. En dat alle mogelijke sollicitanten niet alleen potentiele kandidaten zijn, maar ook mogelijke opdrachtgevers in de toekomst zijn.

Zij zullen nu never en nooit met jou in zee willen gaan, laat staan iemand aan jou en het bedrijf wat jij representeert doorverwijst. Je hebt de sollicitant een slecht gevoel gegeven en dat is killing voor jou en voor jouw opdrachtgever zijn of haar business. Hebben jullie dan werkelijk nooit geleerd hoe je iemand afwijst én toch een goed gevoel meegeeft, zodat die persoon nog altijd tegen jou en het bedrijf wat jij representeert opkijkt? Zodat je nooit één klant verliest, maar honderden klanten ervoor terug krijgt? Hebben jullie dat allemaal nooit eerder beseft toen jullie deze functie als recruiter gingen vervullen? Jij bent het gezicht van jouw bedrijf. Alle mensen die jij spreekt zijn potentiele klanten/ kopers. Jij hoort te allen tijde te functioneren in een positieve omgang met mensen. Nooit mag iemand een slecht gevoel krijgen bij jou of het bedrijf.

Dat moet je altijd voorkomen en dat lukt al met de simpelste basisregels:

  • Behandel de ander, zoals jezelf behandelt wilt worden.
  • Kom je afspraken na, ALTIJD.
  • Lukt het niet om je afspraak na te komen, bel die persoon (geen sms) dan om je welgemeende excuses te maken en kom direct met een nieuw voorstel.
  • Lukt je dat ook niet, vraag dan aan een collega om deze klant te verwittigen met excuses vanuit jou. En dat je zo snel mogelijk zelf contact met de klant opneemt binnen een bepaald tijdsbestek zodat de klant weet waar hij of zij aan toe is.
  • Maak géén valse beloftes. Wees eerlijk, open en oprecht. Mensen doorzien leugens, voelen dat het niet klopt en voelen zich vervolgens niet serieus genomen.
  • Doe geen valse aannames, maar vraag gewoon de dingen die relevant zijn voor de functie en laat vooral persoonlijke interesses achterwege. Dit is nu niet het moment om nieuwsgierig te zijn naar onbekend terrein en zaken die irrelevant zijn voor desbetreffende functie, maar puur vanuit eigen behoefte wilt weten.
  • Vertel logische argumenten waarom jij een persoon afwijst. Iemand die solliciteert op een functie zonder specifieke ervaring, die toch op gesprek mag komen, wijs die niet af op specifieke ervaring als de rest enorm positief is. Ervaring is te leren, persoonlijkheid niet. Wat wens je liever in je bedrijf? Goede mensen of een juist omschreven papiertje?      
  • Afwijzing is niet erg. De manier waarop je afwijst zegt alles. Jij bent als recruiter het gezicht van het bedrijf, dus verantwoordelijk voor het gehele proces. Zowel de eerste fase, als de laatste fase telt. Maar ook daarbuiten, blijf jij nog altijd het gezicht van… Zelfs in privétijd. Wees vriendelijk tegen de gehele wereld. Ook een zwerver kan jou ooit van dienst zijn. En geloof me, die persoon vergeet nooit hoe jij hem destijds hebt behandeld.
  • Kortom, wees niet f*cking arrogant en onbeschoft als die ene persoon voor nu toch ongeschikt blijkt te zijn voor die ene functie waarop die persoon solliciteert. Je weet immers nooit wanneer je elkaars wegen weer kruist. Karma is like a bitch!

Ben jij een recruiter met het hart op de juiste plaats? Dan mag je mij bemiddelen. Interesse in mijn CV en mijn skills? Stuur mij een mail naar info@tamarastraatman.nlTestimonial quotes
 
Danielle: Je gaf me een Eyeopener. Dus dank je wel lieve Tamara!!

Astrid: Kleine stapjes in de goede richting!

Anna: In ieder geval heel erg bedankt voor de E-coaching!!

Marleen: Goed voor veel inspiratie en motivatie!

Stephanie: Een hele bijzondere en fijne ervaring!

Eveline: Ik heb een erg leuke en interessante avond gehad!
 
Ellen: Dit was precies wat ik zocht!

Ingrid: Ik sta nu anders in het leven! Bedankt Tamara.

Marieke: Ik ben blij dat ik haar hulp heb ingeschakeld!