Lifestyling.me
Het platform voor persoonlijke groei & ontwikkeling!

 

Download mijn E-book voor gratis tips & inzichten!

Of vraag direct een gratis & geheel vrijblijvend intake gesprek aan!

 

Exclusief voor jou!

Download NU gratis mijn E-book & ontvang jouw eigen geluk, gezondheid én succes!

Wat als je gepest wordt? Wat kun je ertegen doen? En hoe kun je voorkomen dat jouw kind gepest wordt?

Afgelopen wk was er het triestste nieuws... Een jongen van 15 pleegde zelfmoord vanwege het dagelijkse pesten. Hij wilde niet meer naar school en zag zelfmoord als enige uitweg. Ik herken dit wel. Je omgeving die steeds zo onwijs naar tegen je doet, dat je er wanhopig van wordt en zo stellig aan jezelf gaat twijfelen omdat zij zo onwijs naar tegen je doen.

Ik las gisteravond ook het pestverhaal van een ander meisje. Zij heeft ook zelfmoord gepleegd op haar 12e, want dan hadden haar belagers tenminste geen last meer van haar. Als je afwijkt van de standaard norm en niet makkelijk van jezelf afbijt, ben je een gemakkelijke prooi. Haar ouders noemden haar een zachtaardig meisje die niet duidelijk een eigen mening had.

Van de wk had ik een heftige discussie hierover, want ik weet als geen ander dat pesten en dat je jezelf laat pesten alles met een onzekere houding te maken heeft. En als baby word jij nooit onzeker geboren, maar blaak jij juist van zelfvertrouwen. In de opvolgende jaren raak jij dat vertrouwen in jezelf kwijt, want als kind mag jij geen eigen mening hebben.

Hoor jij te luisteren naar oudere mensen, want zij hebben het bij het rechte eind. Wordt je betutteld als kind, want wat weet je nou als klein kind. Als je teveel vragen stelt, krijg jij te horen dat je onzin lult of je mond moet houden. Als jij een keer valt en huilt, krijg je te horen dat je jezelf niet zo moet aanstellen of wordt je getroost alsof je bijna overreden werd.

Kortom door overbezorgde of strenge mensen in jouw leven, raak jij uit balans. Je gaat twijfelen aan jezelf, je eigen natuurlijke ik en jouw eigen mening. Want zij zullen het toch wel beter weten als oudere? Zij staan ineens boven mij of ze plaatsen mij op een voetstuk. Dat is blijkbaar normaal in de mensenwereld. Dat zal ik ook eens bij anderen gaan proberen. Boven de ander staan. Of dat toestaan. Of mezelf op een voetstuk plaatsen. Of een ander boven mij laten staan.

Ja, want zo heb ik het geleerd van diegene die het mij 'moesten' leren. Daardoor ben ik mijn eigen ik vergeten. Ben ik mijn natuurlijke gedrag en mijn eigen mening vergeten. Wie was ik ook alweer? Deed mijn mening er toe? Is er niet altijd een ander die mij beschermt? Is er niet altijd een ander die mij zegt wat ik moet doen? Dat vind ik eigenlijk veel prettiger en veiliger, dan ik moet nadenken over mezelf en mijn eigen mening.

Want dat was toch fout om te doen? Anders hadden zij mij dat toch nooit afgeleerd? Als dat gezond gedrag was, waarom hebben ze mij het dan nooit laten behouden? Waarom hebben ze mij het verkeerde aangeleerd? Is dat nu de reden dat ik pest en gepest wordt? Ik vind het fucked up! Wat jij? Zullen we snel weer vriendjes sluiten, jij en ik? Gewoon naast elkaar staan. Laat jij mij zijn. Laat ik jou zijn. Maar ben jij dan wel jezelf? Want ik ken geen baby die nare gevoelens of gedachtes heeft. Jij wel?

Toen waren we tenminste nog aardig en niet gekleurd in ons oordeel. Dat hebben we pas later geleerd, naarheid en veroordelen. Leerden de grote mensen maar van de baby's in plaats van andersom. Dan was er tenminste vrede op aarde. En zou er niemand gepest worden. Zelfs geen oorlogen bestaan. Slimme mensen hoor, die baby's. Jammer dat ze leren van de verkeerde. Ik zou liever zien dat ze altijd onschuldig blijven. Maar hoe dan?

Misschien moeten we stoppen met 'opvoeden' en laten we de onschuldige baby's ons opvoeden. Dan leren wij weer opnieuw liefhebben. En stopt het pesten vanzelf. Hoeven kinderen van 12 en 15 geen zelfmoord te plegen. Voelen zij zich geliefd en gewenst. Durven zij een eigen mening te vormen en hebben zij geleerd een eigen mening te (mogen) hebben. Dan zou het pesten helemaal nooit bestaan.

Hoe idealistisch het misschien ook klinkt. Wij zijn de enige die deze droom werkelijkheid kunnen maken. De grote 'volwassen' mens. Als ambassadrice van de anti-pest campagne van minister Asscher en hulpverlener van stichting aandacht voor pesten help ik mensen die gepest zijn om weer zelfvertrouwen te krijgen in zichzelf en in het leven. 

Testimonial quotes
 
Danielle: Je gaf me een Eyeopener. Dus dank je wel lieve Tamara!!

Astrid: Kleine stapjes in de goede richting!

Anna: In ieder geval heel erg bedankt voor de E-coaching!!

Marleen: Goed voor veel inspiratie en motivatie!

Stephanie: Een hele bijzondere en fijne ervaring!

Eveline: Ik heb een erg leuke en interessante avond gehad!
 
Ellen: Dit was precies wat ik zocht!

Ingrid: Ik sta nu anders in het leven! Bedankt Tamara.

Marieke: Ik ben blij dat ik haar hulp heb ingeschakeld!